Pokok Kucing = Cat Tree (Yeah! our cat tree is done!)

Photobucket

First Aid Kit Kucing

Tikus Mainan DIY untuk si Comel

Photobucket

Fish Ball Treat

Gaya Tidur Si Comel

Photobucket

Q n A : Mengatasi bengkak susu pada ibu kucing

Share


Bengkak susu pada ibu kucing lazimnya terjadi kerana masalah pengeluaran susu seperti tersumbat, jangkitan atau radang (inflamed).  Namun terdapat juga kes seperti di atas iaitu faktor yang tiada berkaitan dengan masalah kesihatan.  Ianya terjadi kerana pengeluaran susu tidak dapat dilakukan akibat kematian anak.




Cara mengatasi bengkak susu pada ibu kucing

  1. Menjadi ibu tumpang. Dapatkan anak2 kucing dari ibu kucing yang lain terutama mereka yang kehilangan ibu. 


Gambar dari koleksi DC - anak kucing stray bernama Tomot (di sebelah kiri sekali)
tumpang menyusu dari Betty

2.   Gunakan 'warm compresses' untuk mengeluarkan susu ibu kucing tersebut.  Pelbagai
      jenis warm compresses yang boleh kita dapati di farmasi, seperti di bawah..


Compresses dari gel heat pack - kena balut dgn tuala utk dptkan tahap kepanasan yang suam
Antara hot/warm compresses yang terdapat di pasaran

Bottle compresses - isi dengan air panas dan balut botol ini dengan tuala supaya dapat tahap
kepanasan yang dikehendaki.
Walaupun cara konvensional ini boleh digunakan, pengguna haruslah
berhati-hati kerana ia berat dan besar.

Nak lebih mudah? Letak segenggam beras ke dalam kain kapas dan panaskan di dalam microwave atau oven seketika.  Hasilnya kain tersebut akan kekal suam panas lebih lama. Malah kucing anda mungkin akan tidur di atasnya :)  Besar saiz kain tu bergantung pada anda.

Terdapat lagi satu cara - gunakan kain yang dibasah dengan air panas.  Cara ini untuk memastikan kain atau tuala yang digunakan dapat dinyahkuman.  Gunakan ketika kain tersebut berada di tahap suam. Lakukan 3-4 kali sehari.

3.    Berjumpa dengan vet.  Amat penting berjumpa dengan vet kerana bengkak boleh
       mengakibatkan masalah yang lebih serius seperti mastitis, demam dan tiada selera
       makan.



Harap ini dapat membantu saudari Namie :)








Sumber :

6 comments:

aby said...

Noted... tq
kt umah ada 3 ekor ibu kucing tengah mengusukan anaknya ..

meowwmania said...

info yg sgt berguna

thanx DC :)

Namie Amir said...

kak gee, thanx...namie dh bawak gi vet.vet bagi antibiotik & ubat surutkan bengkak. then tiap2 malam namie tuam bengkak tu ngan towel suam :-) sekarang yuyu dah ok dah.tq banyak2 kak gee

Anonymous said...

Kalau nak ibu tumpang sila email muna_abraham@yahoo.com.my. Kasihan kucing Si ibu ni kehilangan anak, bengkak dah susu dia. Kalau ada anak kucing yang nak ibu tumpang, email la yea. .

Adilah Husna said...

cara atasi bengkak susu ibu kucing tp masih lagi ade anak....ade anak tapi anak xnk menyusu....anaak kucing tu sakit ke ibu kucing yg sakit?????

Iqa Najihah said...

Errr.. Mcm mne pulak kalau si anak tu nak je mnum susu si ibu ,, tp si ibu tk nk kasi sbb neneng dia luka.. And now neneng si ibu tu dh jd besa & lebam² .. Ada tak cara utk mngatasi msalah nie.. Ibu kucing tu nmpk lemah je.. .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...