Pokok Kucing = Cat Tree (Yeah! our cat tree is done!)

Photobucket

First Aid Kit Kucing

Tikus Mainan DIY untuk si Comel

Photobucket

Fish Ball Treat

Gaya Tidur Si Comel

Photobucket

Giliran Manish dan Manggish pula..

Share

Merisik sudah, meminang pun sudah. Setelah mendapat kata sepakat, Manish dan Manggish dihantar untuk kembiri pada Sabtu, 30 Oktober 2010 di Klinik kembiri DBKL-SPCA. 

Tepat jam 9 malam pada 29 Oktober, mereka dipuasakan.

Tips : jangan mandikan kucing yang hendak dikembiri sekurang2nya 7-10 hari sebelum tarikh kembiri dan 2 minggu selepas tarikh kembiri.

Photobucket
biase ler.. tukang menyibuk!
Tiba pada waktunya, carrier disiapkan terlebih dahulu..

Sekarang kita letakkan alas, tak kisah la sama ada tisu atau pun surat khabar. Bergantung pada keganasan kucing yang nak dikembiri.. Saya letak tisu supaya segala bentuk cecair yang ada boleh serap dengan mudah..


Photobucket

Gomol2 dulu kucing sebelum dimasukkan dalam carrier.. Jangan bagi stress.. pujuk dan cakap dengan dia.. demi kebaikan dia, supaya menjadi lebih perikebinatangan..

Photobucket
Anggish? Anish?


Photobucket
Anish? Anggish? :))

Sekarang kita masukkan dia dlm carrier..
Photobucket


   Nampak baik dan bersopan santunkan? Baikkkk?

Tapi cuba kita berpaling seketika...

Photobucket
Ranap tisu..


tukar plan.. letak suratkhabar pulak..

Photobucket



Hasilnya..
Photobucket
2x lima..

tak larat nak ganti paper, jom la kita gerak!
Photobucket

Buhbye Manja! kesian dia tinggal sekow.. Dah tak de geng nak bermanja dan bergurau. Manja, Manish dan Manggish memang rapat walaupun Manja stray cat (datang ke rumah pada usia 5 bulan).  Mereka sebaya dan tinggal sama-sama dalam 1 cage. Since Manggish dan Manish orang dah pinang, Manja kini keseekoran menunggu sesiapa yang sudi adopt..



Photobucket
Manja - 7 months, for adoption


Lepas daftar diri di meja pengawal, kita masuk pejabat lak..

Photobucket

Perkenalkan diri pada Mr Krishnan..
Photobucket
Mr Krishnan yang ensem

Dia pun semak nama dalam registrar book sama ada kita dah buat temujanji terlebih dahulu. Lepas tu kena isi borang.. kalau bawak 5 ekow.. 5 borang la kena isi. Sebabnya vet akan conteng2 kat atas borang tu mengenai kes-kes kucing kita tu sama ada on heat, tak friendly, ringan dan sebagainya bagi tujuan menentukan kadar bayaran yang sewajarnya..

Photobucket

Selepas register, kita akan dapat sticker warna kuning untuk dilekatkan pada carrier mengikut nombor giliran yang diberi.  Sila lekatkan sticker sendiri ye - self service

Photobucket

Apa nak buat lepas ni?.. proses menunggu panggilan dari Mr Krishnan bahawa proses kembiri telahpun selesai dan bayaran perlu di buat..


Photobucket
Resit
Bayaran untuk Manish RM50 tapi Manggish - RM60.. kenapa lebih?.. diberitakan Manggish beratnya lebih.. Macam tak masuk akal.. tapi bila fikir duit ni merupakan sumbangan untuk tabung SPCA, saya tak banyak soal.. :)


Sekembalinya mereka dari klinik kembiri, saya tempatkan mereka di dalam sangkar supaya dapat hadkan pergerakan masing2. Sepanjang proses penyembuhan (healing process) kita tak boleh mandikan mereka atau terkena air sehingga 2 minggu. Kalau kucing kotor atau berbau kita lap dengan tuala lembap (bukan tuala basah).

Photobucket

Photobucket
Masih mamai..

Keadaan mereka selepas 2 hari dikembiri..

Photobucket
Manish @ Anish
Anish, dijadualkan akan berhijrah ke rumah barunya di Taman Keramat sebelum perayaan Deepavali..

Photobucket
Manggish @ Anggish


Anggish pula besar kemungkinan selepas 10 hari diambil oleh akak Shahilanya





pssst! buat entry dari pukul 11 pagi di rumah.. pukul 8 8.30 mlm baru siap! boleh masak dan basuh baju 2 besen.. bayangkan betapa 'lajunya' brokben ku! aaaaaaaaaaargh!

8 comments:

bunny ;) said...

Sisssssssssssss thank youuu for the updates! hehe sha meng-refresh page 3-5 kali setiap 60saat. kot2 ade update kan XD tergelak pun ade sian pun ade. comelnyaa. yg tukang sibuk tu pun comel :P

amik gambar doc die tak pelik ke sis? XD

ooo nampak segar dah si comei dua beradik ni. alhamdulillah ♥

sis ada sapu2 gamat dekat diorang ke? sha kena belajar ni sebelum turn kyon. hehe. btw kesian sis, thank you ye. ayat last tu paling best skali. :))

p/s: serius sha perlu belajar tulis dengan ringkas dan tak byk tanye hehee. sis penat abaikan je budak sorg ni ye sis :P

meowwmania said...

yela...brokband kite pon lembab semacam jenuh nak tggu load gmbr, sudahnya baca entry je x dpt nak tgk gambr huhuu :(

DearCats said...

tergelak sis baca komen Sha mlm td via bekberi sis. ikut hati nak je reply tp bila fikir nak connect blk ke brokben tu.. sis pikir satu juta kali huhu!

uit.. mana ada gambo doc?.. itu mr krishnan, jeneral meneger kat situ. Dia uruskan hal2 admin. Vet dia kat operation room la..

Gel gamat sis sapu sekali je.. sbb biasalah mrk ni tak tau dok diam.. menggesel je kejanya.. mlm tadi over2 lak menggeselnya, menyondol kat leher dgn ketiak h aha!

alaa Sha, cara penulisan tu hak individu, tak semua org sama pemikirannya.. just be yrself.. tak semestinya sis tulis sikit tak suka baca org tulis berjela.. cuba tengok tulisan sis masa mula2 mengblog kan diri.. pjg berjela youuuu hahaha! merapu abis..

MM - sapa la anak dara sorang ni.. hehe.. manjang panggil MM. hopefully MM dah sihat skrg ni.. oh ye sis guna bekberi sbagai modem brokben.. 5-in-1 hehe.. situ la sms, mms, email, kamera & internet.. senang tak gado dgn anak2 yg manjang nak online.. dah bagi depa sebijik brokben.. pepandai la share..dok kat sini (dah start merapu ni..jangkit kat sha tu haha!) mmg susah dpt line. Berbukit, tmps sejuk lg.. dkt dgn templar park. blok rumah sis sebelah je dgn tanah runtuh tepi jalan tu.. yg masuk paper dan tv tu.. uhuk.. sini takat dpt celcom je la.. internet service provider yg lain?.. jgn tanya la.. lg tarak langsung line.. dah saploh kali tanya W1MAX, pun service tetap tarak..

Princess Ayang said...

akak.... nk tanya...
lepas balik dr klinik, akak biar dorang dalam cage ke?
nk zass budak debab 2 ekor tu serentak..
tp sy cuma ada 1 cage kecik..
tak ape ke kalau kurung diorg dalam bilik je?

nk menyampuk pasal berukband..
dulu sebelum rumah dpt masuk streamyx, sy guna celcom..tu pon lepas puas survey, study, check coverage semua..huby mmg teliti bab ni tp yg kena survey semua bini dia la..
sepjg guna, xde masalah lgsg.. cuma slow kalau buka utube..
then tukar ke streamyx.. walaupon sy keje dlm bidang telecommunications, tp sy ni kuno sikit.. masih tak percaya dengan wimax dan internet tanpa wire ni..
masih tetap dengan streamyx..
kesimpulannya, malaysia belum maju lg dlm bidang ni..kita sbg pengguna terpaksa guna apa yg disediakan..

bunny ;) said...

@sis DC: hahaha, sakit jiwa kan berukband. walau pun streamyx boleh jadi snailmyx atau paralyzed snailmyx tp ie tetap di hati :P

ek? laa igt mr.krishnan yg disebut2 tu doc... tuan manager rupenye. malu kejap la sha buahaha. die tak perasan ke sis snap gambar? pemes mr.manager.

manjenyee diorang. tgk budak 2 ni sha teringat pulak miow kat tempat keje tu. smlm sha saje2 p singgah sane jumpe die lagi. mcm nk meletup da perut die adeh. sis bg diorang keluar ya? sha musykil, dorg boleh gune litter sand secara normal ya sis? tak yahh gune surat kabar ke ape? :3

hoho tu la sha pun fikir cam tu, tak paksa pun org bace kan blog sha. tp if comment pun dah jadi mcm blog sendiri (contohnye tengok ruang comment sis ni, ada rupa mcm sha buat sarang-blog-sdn-bhd kat sini) kawan2 sha ckp xlarat nk bace T_T sha mmg hobi menulis panjang2, semua benda nk di-elaborate. kekeke if blog sis rasenye sha dah khatam bace, byk info berguna ;) stalker habis :P

p/s: lupe, smlm sha teka, yg gambar atas 'anish? anggish?' tu.. atas tu manish bawah manggish... ke? XD

DearCats said...

Pjg2 ah komen kat sini haha! penat scrolling.. dah la rabon..

Princess Ayang : yup, kena kurung mrk utk hadkan pergerakan. Kang dibiar bebas.. tersangkot 'anu' dia kat sana sini, terbukak la jahitan, tak ke nahaskan? Tp tak perlu risau sgt kalau male cat, yg risau female cat sbb mrk major operation - buang peranakan, ada bandage lagi. Pemakanan pun berbeza.. jika boleh beri wet food supaya mudah digest.. alahai.. sis tak buat lagi ye entry psl kembiri.. nanti sis buat la.. kejap je.. tp masa lak tak de.. *dah start membebel*

Oh ye.. besar kemungkinan right away after neuter, kucing akan kencing atau berak2 semasa masih dlm ubat pelalian.. mana tau kita tak terus balik rumah lps neuter, kenalah standby alas extra untuk bagi dia selesa dan minuman. Mcm Manish/Manggish dia tak mau minum & mkn .. lama gak. Tp Musyang dulu itu yg dia tuju..

Psl brokben tu.. sis setuju sgt.. mmg kita belum membangun lg.. just guna la apa yg ada..

DearCats said...

eh sis tak jwp soklan. Tula asyik merapu ekekek!.. Princess Ayang, ye boleh. Boleh kurung dia dlm bilik. Itu pun yg sebaik2nya. Dia dpt ketenangan. Kalau bising2 mrk stress.

Anonymous said...

sis..saya nk kongsi kisah kucing sy..sy bawa dia spay kat vet gov..tapi after 5hari kucing tu mati..masa hari ke4 tu demam dia panas sampai 41..bawa g vet, vet inject antibiotik dan ubat demam..tapi esok pagi kucing sy suhu dia turun sampai 33..dia mati kat klinik x sempat nak buat apa2..
sampai skrg sy takut nak spay kucing2 sy yg lain...takut sgt2 kehilangan kucing yg ada ni...
rasa sedih dan menyesal sbb kehilangan kucing yg 1st tu...:(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...