Pokok Kucing = Cat Tree (Yeah! our cat tree is done!)

Photobucket

First Aid Kit Kucing

Tikus Mainan DIY untuk si Comel

Photobucket

Fish Ball Treat

Gaya Tidur Si Comel

Photobucket

Cara nak atasi kucing yang banyak bercakap

Share

Anda pernah memiliki atau jumpa dengan kucing yang banyak bercakap? Mereka ini kita gelar sebagai - attention-seeking cat.  Ada beberapa faktor mengapa mereka begini. Antaranya ialah baka, kemurungan seperti bertukar tuan atau kematian anak, sebab2 kesihatan (banyak bercakap kerana mahu anda faham yang dia tu sakit)  dan perubahan - seperti kita mengubah dia menjadi indoor cat sedangkan dia jenis outdoor cat.

Atau sememangnya si Comel anda jenis suka bercakap banyak... 

yang ikut kita ke mana saja * ni masa DC tengah bersihkan longkang rumah*



Yang pantang tengok kita tunduk,  nampak je muka dia 

Yang meleser, menyandar badan tak kira tempat..
Bila kita close-up sikit...
atau..bila kita tengok kali ke-dua, makin beso mulutnya mengiau

memberi godaan atau gaya menawan kalbu untuk mendapatkan perhatian..
di sini Jessie buat gaya 'slurrp!' - nak bg tau dia tu lapar la kot

Jika kita marah, spray air atau kurung kucing yang banyak bercakap, sebenarnya dia telah berjaya mendapat perhatian kita!  Sedangkan itu lah yang mereka hendak sebenarnya.
Jadi, apa perlu kita buat? senang je!

Abaikan! Jangan beri perhatian padanya
dan buat muka sposen!

Hasilnya..
|
|
|
\/
Yesss!!.. dia dah penat!
Tak tau la sama ada dia merajuk atau fedap dengan bunyi klik kamera .. Dah tak mau pandang ke atas!
"Tak mau kawan mama!"

Sebaliknya berilah perhatian selepas dia berkelakuan baik dan berada dalam keadaan tenang
 seperti gambar di bawah.  
Jessie surrender la mama...

Dan berilah hadiah (reward) kerana sikap baiknya itu.  Dengan cara ini sedikit sebanyak dia memahami yang kita tak suka dia bercakap banyak.

Nyam! nyam!!
Mudahkan? Tapi .. memang benar, kena banyak bersabar bila si Comel tak berhenti bercakap..

Sumber :
http://www.placerspca.org/behavior_Your-Talkative-Cat.pdf
http://www.bestfriends.org/theanimals/pdfs/cats/talkativecat.pdf



15 comments:

Ecah said...

mmg kak.. kene byk sabar dgn kucing mcm ni.. kat umah cah ade skor.. BOBOK namanyer.. kalo dapat keluar.. x kira mana kita gi.. membebel je kejenyer.. kalo cah faham ckp dia.. mau bertekak rasanya.. heheh.. ni pun ade skor yg kecik kat umah tu yg menunjukkan ke arah ciri2 kuat membebel.. huhuhu

NaddY said...

wow bagus lah info DC....
baru tau...memang ader sekor yg really attention seeker yang amat...

DearCats said...

Ecah
rajinnya Ecah nak melayan Bobok bercakap *kalau dia boleh bercakapla*. Kalau akak mmg tak kuasa la! kalau boleh nak letak selotep kat mulut mrk haha!

Naddy
Tq. Kdg2 kita terfikir mrk ni kita kurang beri kasih sayang ke.. Prob nya bila kita belai lagi mrk nak lebih2 pulak!

NISS said...

tomei sejak beranak ni kuat gile bercakap..selalu dok dlm kete tdo..ni tak..dr kl-banting berckp je..bl NISS ajuk die..lagi kuat die cakap..hahahah...blackiey lak senang..diam je..bercakap bl perlu..huhuhu

♬Jul's Abza♬ said...

kak, kat umh lia nyer Cheesedale ade bakat cam mak nenek nih kak. tp yg peliknyer, time lia sibuk nak buat kje, mop2 lantai, tukar pasir or jemur2 baju, time tuh dia sibuk mintak kita gosok2 or pegang sikit pun xpe, baru dia senyap. selagi x layan, selagi tuh membebel..last2 kje x jadik..hahah


**nasib ler sekor jer cam tuh, klu ramai2 mau kne sekeh sekor2..hahah!!

meowwmania said...

betul sgt tuh hehe...nice tips ;)

Namie Amir said...

kucing namie banyak cakap bila lapar je...tym kenyang sombong nak mampus..hoho~

Princess Ayang said...

umah yana pon ada sorg..
sapa lg kalau bukan si Aden..
mulut potpet 24jam, xleh berenti..
attention seeker sgt budak ni.. kadang2 suara dia macam ada 5-6 org lg dlm umah ni..penat melayan

Juz Call Me Sharz said...

hahaha!!! kelakar post nie.. =)

diha said...

hehehe.. saye pon ade sekor kucing yg suke bercakap.. kdg2 kalo marah die sbb asyik buat bising, terus die buat muke kesian, muke manje2 die pastu terus die baring buat2 tido.. bile kite masuk rumah, die buat bising balik hehehe.. Selamat Tahun Baru kak DC! =)

liyana said...

akak ni banyak sangat info pasal kucing... Suke sangat.. Hehe...Ade sekor kucing kat asrama saye bising sangat. sampai kitorg panggil die mak cik.. Kitorg tak layan pon, tapi bile layan lame2 die dah tak bising.. Die nak perhatian jek.. Heheh...Pandai betul kucing2 ni..

yaya said...

errkkk.. cmane pulak nak buat dengan kucing yang xbanyak cakap lgsung, smpi kdg2 konfius bisu. Tapi xbisu pun sbenarnya. Kalau dia takut, adela sikit bunyi 'ekk' halus jek.. xpadan dengan jantan nya. Pastu bila gaduh, memang xdgr lgsung suare dia. Haaa.. tu cmane tu?

PONDOK PONDOK KAYZA said...

nak tumpang tya, Jessie mkn apa yg terendam dlm susu tu??

Unknown said...

Hello Dc,

nak tanya kucing kat umah tu pun suka bercakap jgak.. n selalu jagk kurung dia.. tp makin dikurung makin menjadi pula cakapnya.. mcm mana yek nak buat.

lagi satu kucing nie bila masuk kete dia pasti membebel. kalo balik kd dr kl ke ipoh sepanjang jalan tu dia membebel.. dia tkut ke? n macam mana ye nak atasi? bawa jln hari2 pun mcm tu jgk

Anonymous said...

hehehe..kucing saya pulak lain..diam jek..payah bebeno nak dengar suaranye..kalau dengar pun time pagi2 buta time subuh tu..time dia da terjaga..haaa..time tu laa dia bebel2 soh isikan makananan..soh belai2..lepas tu dah..senyap jek..ala2 pendiam la kononnye..kekeke

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...