Pokok Kucing = Cat Tree (Yeah! our cat tree is done!)

Photobucket

First Aid Kit Kucing

Tikus Mainan DIY untuk si Comel

Photobucket

Fish Ball Treat

Gaya Tidur Si Comel

Photobucket

DIY Cat Litter Box

Share

Begitu banyak design litter box di pet shop tapi yg mana satu sesuai dengan si Comel kita? Kadang2 kita membeli lebih dari yg sepatutnya semata2 kerana cantik atau setiap kali beli, kotak tidak menepati citarasa kita, terutama pada mereka yg mementingkan kebersihan.   Apa tah lagi kalau kucing kita bersaiz besar, tak banyak pilihan litter box yg ada.  Jika ada tentu memakan belanja hingga ratusan ringgit..  

Apa kata kita cuba buat sendiri litter box mereka?  Mana tau, cara ini mungkin berkesan sama ada dari segi kos mahupun kebersihan. Terpulang kepada keperluan dan kreativiti anda.



Bahan-bahan:

1. Bekas plastik terpakai yang tinggi  (beli pun boleh juga, kos tidak melebihi RM30)
2. Gergaji tangan
3. Kertas Pasir
4. Karpet Kereta (kos lebih kurang RM18 sekeping, jika beli yg besar RM59.90 boleh potong 4)





Lukis atas bekas plastik garisan untuk memudahkan kita memotong pintu masuk kucing.




Acuan pintu masuk yang telah DC potong menggunakan gergaji tangan.  Agak bengkang bengkok tu hehe..


Gunakan kertas pasir untuk meratakan bekas potongan tadi.


Letak alas karpet kereta untuk memerangkap pasir yang dibawa keluar oleh si Comel selepas mereka selesai poo..


Siap!  Mudah bukan? ketinggian bekas plastik mampu menghalang pasir yang dikais si Comel dari keluar kotak.






6 comments:

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

bijak memang bijak :)
tapi kak gee, kalau dalam rumah / kawasan luas boleh lah letak ni..kalau cage sempit pulak kan. tp nak cuba la kot2 muat :)

Anonymous said...

This was precisely the answers I'd been searching for. Amazing blog. Incredibly inspirational! Your posts are so helpful and detailed. The links you feature are also very useful too. Thanks a lot :)

Cik tikah said...

creative! :)

along said...

kenapa xpdate lagi?

Jue Hairul said...

Tq bg tips..kucen asyik kais pasir keluar je

tenku butang said...

waaaaaaa.. sangat2 kreatif!.

follower 327

done follow/singgah sini.. jom follow/singgah blog teman.. heee.. http://tengkubutang.blogspot.com/

klu minat kucen leh follow blog ni jugak.. =)
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...