Pokok Kucing = Cat Tree (Yeah! our cat tree is done!)

Photobucket

First Aid Kit Kucing

Tikus Mainan DIY untuk si Comel

Photobucket

Fish Ball Treat

Gaya Tidur Si Comel

Photobucket

DIY: Cara atasi Litter Box Dari Terbalik

Share

Pernah alami litter box kucing terbalik serta menumpahkan pasir kucing yang kadangkala terdapat 'khazanah' si Comel di dalamnya?   Lazimnya kejadian litter box terbalik kerap berlaku di dalam sangkar kucing (cage). Ada 2 sebab mengapa ianya berlaku. Pertama - sebab kucing kita nakal. Kedua - sebab sangkar sempit.  Beruntunglah tuan empunya kucing kalau kucingnya tu jenis yang bersopan santun. Kalau yang jenis nakal, kita pun kenalah panjang akal mengatasi kerenah mereka.

So, apa yang DC buat ialah ikat litter box tu. Kalau litter box itu jenis berlubang kita tak perlu bersusah payah. Tapi kalau sebaliknya? Cuba tengok apa DC buat hehe

Gunakan cable ties


atau tali rafia

.. dan paku. Sebatang sudah memadai.

Bakar paku menggunakan api di dapur atau dari lilin untuk memanaskannya.

Cucuk paku panas tersebut di kawasan yang sesuai di litter box untuk memudahkan kita mengikatnya..


  
Dah tembus!..


Siap!



Masukkan cable tie atau tali rafia ke dalam lubang dengan hujung dan pangkal tali ke luar sangkar

Ikat 
taraaaaa! mission accomplished!

DC akan putuskan cable tie tu bila dah sampai mas untuk mencuci litter box. Selalunya seminggu sekali.  Gunakan cable tie yang baru bila nak pasang balik litter box tu ke dalam sangkar..

Macam mana kalau litter box yang tidak ditempatkan di dalam sangkar kucing? Atau kita tak mau mencacatkan litter box tu?  Senang je.. Gunakan cara konvensional

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|
\|/



Himpitkan batu bata hahaha!




4 comments:

meowwmania said...

berkesan kot cara konvesional tu ahahahha...

etty said...

memang DC, balik kerja tengok terbalik litter tu, aaaaaa, terbalik rumah sy kerjakan...haha

Noor Hafirdaus said...

alhamdullilah kucing-kucing saya semua pandai melepas diam2 dalam toilet hehehehe

naz said...

kucing saya suke bertenggek kat tepi litterbox bile melepas .. tuh kekadang selalu terbalik litter box huhuhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...