Pokok Kucing = Cat Tree (Yeah! our cat tree is done!)

Photobucket

First Aid Kit Kucing

Tikus Mainan DIY untuk si Comel

Photobucket

Fish Ball Treat

Gaya Tidur Si Comel

Photobucket

Kucing istimewa bernama Edward

Share

Pernah dengar kucing mengalami open mouth jaw locking atau rahang terkunci? Nak jelaskan DC serius tak pandai (sbb DC bukan doktor atau veterinar, dan kalau google pun terlalu banyak terma dan bahasa medikal yg memeningkan kepala) tapi secara amnya, kes ini berlaku kerana masalah peralihan rahang (dislocate) atau misalign akibat berlakunya aktiviti hentaman yg kuat pada kawasan mulut atau kepala. Ia juga dikatakan boleh berlaku kerana kecacatan sejak dilahirkan.

Perkenalkan kucing kami bernama Edward yg mengalami masalah rahang terkunci

Bagi DC masalah rahang terkunci tidak berada dalam kategori 'penyakit' atau sindrom. Ia lebih kepada masalah kurang upaya dan lebih tepat, 'istimewa'. Jom, kita ikuti kisah Edward :)

Edward, DC temui pada anggaran usia 5 bulan pada 12 Nov 2013 dengan darah kering melekat di bahagian mulut. Ketika tu tak perasan mulut dia ternganga luas sbb pergerakan kepala asyik menunduk.

Gambar pertama Edward dalam album kami

Memandangkan Edward ketika itu tidak tahu duduk diam, berlari ke sana ke mari (mungkin kelaparan), sebelum pulang ke rumah, DC segera belikan ikan kembung yg bersaiz kecil utk Edward makan. Slps seketika DC pelik sbb tgk ikan kembung tak luak tapi darah dan kelembapan ikan licin, ikan tu pulak seolah2 kering dihisap. Masa tu la DC perasan mulutnya yg ternganga.

Cuba bagi makanan kering Royal Canin Babycat, bekas makanan habis terbalik.

Akhirnya DC suap dengan wetfood yg dicampur air mineral menggunakan picagari/syringe
Puas hati tengok dia tidur dalam keadaan kenyang - spt ulat gonggok hehe

Petang pada tarikh yg sama, DC bawa Edward ke klinik veterinar Muezza, Gombak  untuk pemeriksaan serta mendapatkan pandangan doktor.

Tengoklah betapa luasnya nganga Edward 
Vet berpendapat Edward mungkin mengalami masalah dislocation jaw dan boleh diperbetulkan atau DC boleh mendapatkan pendapat ke-dua (2nd opinion) dari vet lain.

Kami pulang dengan keadaan berbelah bagi, tp membuat keputusan utk pergi mendapatkan pemeriksaan lanjut di Hospital Gasing, pada 18 Nov 2013.


Vet sedang melakukan pemeriksaan fizikal

Edward diminta bermalam di hospital untuk kemudahan doktor di sana melakukan lebih banyak ujian mengenai kemungkinan pembedahan boleh dilakukan.

Keesokan harinya, DC dimaklumkan separuh kos rawatan dibiayai oleh rakan seperjuangan yg melawat Edward. Alhamdulillah.. bersyukur pada Nya..  Setelah ujian dan pemeriksaan dilakukan, Edward didapati mengalami kecacatan kekal. Temporomandibular joints atau sendi rahang yang berfungsi membuka atau menutup rahang telah retak dan tulang yg baru telah tumbuh seperti 'papan' membuatkan rahangnya tidak boleh bergerak. Oleh sebab itu pembedahan mmg tidak boleh dilakukan melainkan rahang bawah dikeluarkan. Sayang sekali, gambar xray tersebut, DC terlupa dapatkan dari hospital untuk rujukan :(

Keretakan mungkin berlaku akibat penganiayaan seperti disepak atau dilanggar oleh motor/kereta.

Apa pun yg berlaku telah berlaku, DC nekad untuk menjaganya sebaik mungkin.

Gambar kengangaan rahang Edward yg semakin mengecil pada 31 Dec 2013

Gambar pada 31 Dec 2013, 5 bulan selepas dijumpai

Haa zaman remaja ni.. 6 Mac 2014. dok perasan lawa tgk diri sendiri dalam cermin hehe

Macam Baby kan? Gambar bertarikh 7 Sept 2014 selepas dimandulkan..
10 Mei 2015

Kami dapati Edward tidak boleh diberi ubat cacing atau sebarang ubat berbentuk tablet. Rupanya tekak nya semakin sempit dan hanya cairan yg boleh masuk. So, semua ubat berbentuk cairan atau suntikan sahaja yg boleh.  Begitu juga dgn makanan. Hanya makanan yg betul2 hancur atau blend yg boleh ditelan. Tak kisah, ia bukan masalah buat kami :)

16 Ogos 2015 - Haha! gerun tak? paksa mandi.. jgn tak tido malam tgk gambar ni :)

Sejujurnya Edward yg berbulu separuh panjang (medium long hair) perlu dibersihkan/mandi sekurang2nya seminggu sekali. Kalau tak mmg la berbau busuk. Bayangkan dia hanya berinteraksi melalui lidah. Lidah utk dia makan, lidah utk dia groom diri sendiri, lidah untuk dia bercakap. Lidah juga perlu diperhatikan selalu sbb kdg2 melekat bulu kehitaman, Perlu sikat selalu, kalau tak bulu bawah perut jadi kerinting dan kusut!


Nampak tak hitam di lidah Edward dan koyakan lidahnya?

Lihatlah gambar Edward di atas.. lidahnya dah nampak terbelah sedikit. Semoga DC dan keluarga, dgn izinNya akan selalu dapat memantau dia, perhatikan dia,.. Bayangkan kalau lidahnya tiada.. na'udzubillah min zalik..

15 Feb 2016 @ 8.30 pagi - gambar terkini. Ada kala lidahnya keluar sikit dan tak nampak koyakan.

Ada masa lihatlah sendiri.. lidahnya panjang terjelir huhu

1 comments:

nanisufi said...

Salam ukhwah kak DC...
Subhanallah... Alhamdulillah... Saya silent reader blog k DC dan telah membacanya dari post yang pertama. Sangat gembira dengan kemunculan kembali kak DC setelah hampir 2 tahun menyepi. tapi tak tahulah saya kalau2 kak DC ada mempunyai satu lagi blog lain. Saya sangat suka dengan tulisan cerita dan pengalaman serta info menarik dan berguna ttg dunia kucing. Saya harap kak DC teruskan menulis tentang pengalaman2 kak DC dan insyaAllah saya terus akan setia mengikutinya. Good luck buat kak DC.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...